Lanțul

 

Trebuie să ții minte două lucruri, se aude printr-un fel de aparat ce distorsionează vocea. Numărul unu: nu ești prima și, cu siguranță, nu vei fi ultima. Numărul doi: banii nu contează, important este Lanțul.

Te-ai gândit vreodată că cele mai negre coșmaruri ale tale pot deveni realitate? Că viața ta se poate schimba într-o singură clipă? Ei bine, dacă vei avea șansa să citești Lanțul, cu siguranță, vei începe să îți pui nenumărate întrebări. Cartea aceasta te va face mai atent și ușor suspicios, te va face să te gândești la cât de importanți sunt cei din jurul tău și poate cel mai important, îți va transmite clar și răspicat faptul că lumea înconjurătoare este un loc periculos și în orice moment poți fi victima unui minți perverse.

Să ne imaginăm următoarea scenă. Ești mama unei fetițe de treisprezece ani. Într-o zi oarecare, primești un apel anonim, iar persoana de la celalalt receptor îți transmite un mesaj care te lovește în moalele capului- fetița ți-a fost răpită. Pentru a o elibera trebuie să răpești copilul altcuiva. Fetița ta va fi eliberată când părinții victimei tale vor răpi un alt copil și tot așa. Dintr-o dată te trezești prinsă într-un cerc periculos. Nu poți apela la autorităție competente, îți sunt supravegheate toate  mișcările și interacțiunile de pe rețelele de socializare, într-un cuvânt, ai devenit victima Lanțului.

O astfel de victimă este Rachel, o femeie care a trecut printr-un divorț și prin chinurile chimioterapiei. Ea este informată printr-un simplu apel că fiica sa, Kyle a fost răpită din stația în care aștepta autobuzul pentru a se întoarce acasă. Acest lucru declanșază un întreg lanț de evenimente nefericite. Rachel este nevoită să facă rost de bani pentru răscupărarea fiicei sale și să respecte cu strictețe regulile Lanțului. Mai întâi, trebuie să-și achiziționeze telefoane de unică folosință, să caute o potențială țintă/ victimă, să cumpere o armă, sforă, bandă adezivă și alte lucruri pe care le-ar putea folosi pentru a-și ține captivă victima. Căutarea unei ascunzători pentru copilul pe care îl va răpi constituie ultimul aspect de care Rachel trebuie să țină cont.

Deși este teribil de îngrozită, Rachel reușește să apeleze la ajutorul lui Pete, fostul cumnat. Asemenea lui Rachel, Pete este un individ puternic, capabil să facă față situațiilor stresante și neprevăzute. Din nefericire, el se luptă și cu proprii demoni, cu dependența de heroină și cu amintirile întunecate din perioada armatei. Cu mare greutate, el reușește să își stăpânească dorința de a se droga și rămâne lucid, ajutând-o pe Rachel să o răpească pe Amelia, o micuță de opt ani care se confruntă cu diverse alergii.

Oh, Doamne, Kyle, vin să te iau. Nu te mai scap nici o clipă din ochi. Voi fi o mamă mai bună. Te voi păzi tot timpul. Îmi voi închide toate conturile de pe site-urile de socializare. Nu voi mai avea încredere în nimeni. Au dreptate conspiraționiștii ăia care umblă cu un coif de aluminiu pe cap.

De-a lungul cărții, evenimentele se derulează rapid, iar personajele sunt nevoite să ia decizii de ultim moment. Tocmai de aceea, atmosfera este mereu atât de tensionată, încât ai impresia că în orice clipă se va întâmpla ceva rău.

Cartea este împărțită în două: Toate fetele pierdute și Monstrul din labirint. Prima parte este despre răpirea lui Kyle și eforturile depuse de Rachel pentru a o recupera. Cea de-a doua parte se concentrează asupra evenimentelor care apar după reîntoarcerea lui Kyle în brațele mamei sale.  Rachel se luptă din nou cu nemilosul cancer, Pete face față cu mare greutate lipsei drogurilor, iar Kyle resimte efectele negative de pe urma zilelor petrecute în subsolul clădirii unde a fost sechestrată. Viața fiecărui personaj este complet schimbată, iar Lanțul pare să pândească de undeva din umbră. 

Ușor de citit, cu o temă originală și personaje bine conturate, Lanțul este cartea perfectă pentru iubitorii genului thriller.



Comentarii